Značka kvality

Značka kvality vznikla prostredníctvom Národného programu podpory  poľnohospodárskych  produktov a  potravín a je vlastníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR od roku 2004.

Cieľom programu Značka kvality je podporiť domácu potravinovú produkciu a zlepšiť situáciu na trhu v rozrastajúcom sa konkurenčnom prostredí EÚ. Cieľom je jednoznačne odlíšiť slovenské potravinové výrobky od potravín dovážaných zo zahraničia.

Značku kvality môže získať každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín, pričom je zároveň potrebná aj deklarácia surovín, t. z. že z celkovej spotreby surovín najmenej 75% musí byť spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky.

Značka kvality sa udeľuje v dvoch stupňoch – stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.

V roku 2024 získal sociálny podnik Tradície Kysúc Dekrét o udelení značky kvality hneď na tri ovčie výrobky –  bryndza, urda a žinčica. 

 

 

 

 

 

hore

Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou prosíme o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie vašich preferencií.
Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne uživateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť váš uživateľský komfort.

Vlastné nastavenie cookies