Značka kvality vznikla prostredníctvom Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín a je vlastníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR od roku 2004.
Cieľom programu Značka kvality je podporiť domácu potravinovú produkciu a zlepšiť situáciu na trhu v rozrastajúcom sa konkurenčnom prostredí EÚ. Cieľom je jednoznačne odlíšiť slovenské potravinové výrobky od potravín dovážaných zo zahraničia.
Značku kvality môže získať každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín, pričom je zároveň potrebná aj deklarácia surovín, t. z. že z celkovej spotreby surovín najmenej 75% musí byť spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky.
Značka kvality sa udeľuje v dvoch stupňoch – stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.
V roku 2024 získal sociálny podnik Tradície Kysúc Dekrét o udelení značky kvality hneď na tri ovčie výrobky – bryndza, urda a žinčica.